Fotowedstrijd.info - Alle fotowedstrijden op een rijtje!
Fotowedstrijd.info
NAVIGATIE

Fotowedstrijden
Fotowedstrijd toevoegen
Fotowedstrijd organiseren
Tips & Trucs
Nieuwsbrief
Contact
THEMA'S PRIJZEN

Tips & Trucs

Voor succesvol deelnemen aan fotowedstrijden


Als je meedoet aan een wedstrijd doe je dat natuurlijk met de gedachte dat je best wel eens bij de winnaars kan horen. Dat je prijzen of eer, erkenning en oorkonden, roem en glorie kunt verkrijgen.

Een belangrijke voorwaarde daarvoor is wel dat je foto's een winnaarskwaliteit moeten hebben. Goed fotograferen dus. Mooie composities maken. Een fraaie afbeelding tonen. De juiste sfeer uitstralen en gevoel opwekken. Technisch goed en interessant zijn. Origineel zijn, aansluiten bij het thema, krachtig van beeld zijn dus. Maar hoe doe je dat?

Sommigen zijn natuurtalenten. Zij hebben een streepje voor. Voor wie dat niet heeft is er natuurlijk de mogelijkheid van de gelukkige foto, of anders het harde werken. De ervaring leert dat dat heel aangenaam kan zijn. Niet voor niets zijn veel mensen ooit op een fotocursus geweest (Zo'n 80 centra verspreid over heel Nederland bieden cursussen aan). Anderen zijn lid van een fotoclub en leren daar van hun

fotovrienden hoe het werkt als je een goede fotograaf wilt worden (in de 400 fotoclubs in Nederland zijn duizenden leden actief en bereid om je alles te leren).

In de fotobladen en de boeken leggen auteurs uit hoe een goede foto gemaakt wordt. Daar is veel van te leren. Uiteindelijk gaat het natuurlijk toch om oefening, een scherp oog, en soms een beetje geluk. E�n ding is zeker: aan de prijs van je camera ligt het niet (al scheelt het natuurlijk als je een camera hebt waar nog wat creatieve mogelijkheden aan zitten, en wanneer je bereid bent om je door de gebruiksaanwijzing heen te worstelen. Daar staat namelijk in hoe het werkt).

Voor de geïnteresseerden en de beginners in de fotografie hebben we wat eenvoudige tips op een rijtje gezet. Voor wie een stapje verder wil gaan en succes wil boeken op wedstrijden volgen er ook nog wat trucs.

Succes!
En veel plezier!


Tips

Je wilt succesvol fotograferen


Wij hebben een aantal nuttige tips voor u verzameld waarmee u uw kansen om in de prijzen te vallen kunt verhogen.

 1. De kleine letters

  Let er op dat de voorwaarden opgevolgd moeten worden, en soms kleine letters bevatten.

 2. Denk lateraal


  Het Thema is een uitnodiging om creatief te denken. Succes zit hem natuurlijk in spannende oplossingen.

 3. Minder is meer


  Een goede foto is meestal een goed helder, geordend plaatje. Niet een chaos met meer in beeld dan je hebben wilt.

 4. GEEN foto maken


  Ga voordat je fotografeert eens wat zitten schrijven en tekenen over wat je wilt.

 5. Onderzoek je camera


  Verdiep je in de mogelijkheden van je camera, het boekje vertelt veel, de automatiek doet veel voor je, maar met de handbediening kun je veel creatiever aan de slag dan de ingebouwde computer kan bedenken.

 6. Dichterbij, nog ietsje, nog ietsje...


  Ga dicht naar je onderwerp toe. Op een foto moet nooit teveel staan.
  Plaats je onderwerp eens in de hoeken, en hou ook je camera eens schuin.
  Ontdek ook de mogelijkheden van het zg. selectief scherpstellen, oftewel sommige stukken mogen best onscherp blijven.

 7. Vandaag doe ik het eens zo


  Probeer eens hoe je een bijzondere, minder voor de hand liggende foto kunt maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van spiegelingen, filters, kaders, wisselende beeldhoeken etc.

 8. De nabewerking


  Ga je zelf in de doka of met je computer aan de slag speel dan eens met contrasten en kleuren en verander zo de sfeer en de gevoelswaarde van je foto. Breng die in overeenstemming met je onderwerp.

 9. Knip & Plak


  Het is meestal niet verboden om te manipuleren: het betere knip- en plakwerk, zolang je het maar met je eigen foto's doet, leidt tot verrassende resultaten.

 10. Meer is soms...meer!


  Als je fotografeert komt het vaak er op aan dat je op het juiste moment de knop indrukt. Maak meerdere opnames als je denkt dat het heel nauw komt. Kies van een gebeurtenis het ultieme moment: de goal van de wedstrijd, of de traan bij verlies, het kopje dat gevuld wordt of juist net omvalt, de trein die langs dendert of het strand dat er verlaten bijligt. Het kan schelen.

 11. Draai de camera eens om


  Je camera is net een soort raampje waardoor je naar de wereld kijkt, maar je kunt wel zelf kiezen of dat een dakraam, of een kelderraam is, een klein venstertje of een etalageruit, richt het zelf. Soms is het leuk om net andersom dan de anderen te fotograferen: niet de wedstrijd maar het publiek, niet het feest maar de keuken vol schalen, niet het meisje maar haar make-up-tas, niet de auto maar het wielspoor.

 12. Het tweede gezicht


  Bedenk dat alles er anders uit kan zien als je er een andere blik op werpt. Aardige mensen kunnen ook boos zijn, mooie vliegtuigen zijn ook luchtvervuilers, bloemen zijn ook een verkoopprodukt, lekker eten is ook eerst gekocht en gekookt, de politie is ook je beste vriend, een schoorsteen is ook een architectonisch ontwerp, een opstootje is ook gewoon een straat die leeg moet, een koffiekopje is om uit te drinken maar ook een mooi rond ding.

 13. Ga aan de slag!


  Fotografeer een situatie die je aanspreekt en waar je een gedachte bij hebt. Bepaal je kader en het juiste moment. Kies een aanpak die bij jou en je onderwerp past. Maak een fraaie compositie, met een interessant verhaal, waarbij de toon de sfeer ondersteunt en de kleur het gevoel versterkt, en waarin de fototechniek iets tot stand brengt dat in de werkelijkheid nog niet bestond. Stuur die foto dan naar de juiste wedstrijd.Trucs

Je wilt de prijzen binnenslepen

Je wilt de eer binnenhalen, de prijzen vergaren, de anderen verslaan, en de beste zijn.

Let wel: niet jíj bepaalt of je wint, maar de jury. En afhankelijk van de deskundigheid en de keuzes van de jury zal je wel of niet winnen. Kunst is een kwestie van gevoel en smaak, en daarvoor zijn geen maatstaven.


Slimme trucs?

Jawel! Verrassing doet het altijd goed. Een knipoog is ook nooit weg. Exotisme ook. Maar soms moet juist w�l het verwachtingspatroon worden ingevuld.

De jury bij een fotowedstrijd van een Landschapsstichting zal zeker het bedoelde landgoed in beeld willen zien. Daarentegen zal in een landschapswedstrijd onder amateurfotografen met een kunstzinnige insteek ook succes kunnen worden geboekt bij een artistieke, meer fantasievolle aanpak. Dan kan zelfs het landschap in een zandbak scoren.

Zoals gerimpelde oosterlingen, woeste wildernissen en stinkende steden onze westerse aandacht altijd trekken, zo zullen onze malende molens en mooie meiden de jury's in de oost weer meer bekoren.

Een jury met daarin wethouders, marketing-directeuren en pr-managers-van-de-sponsors zal eerder geneigd zijn tot brave keuzes dan wanneer fotografen, kunstenaars en docenten hun oordeel mogen vellen.

Als het je lukt om een inschatting te maken van het karakter van de jury kan je je kansen verhogen. Daarentegen zijn er ook juryleden die juist afwijzend worden als ze vermoeden dat je naar hun smaak toe werkt. Dat vinden ze dan laf.


De jurering

Stel je het proces van de jurering zó voor:

In een zaal liggen 300 foto's klaar. De juryleden lopen er langs, en proberen eerst alles weg te leggen dat niet zal scoren. Iedere foto waar niets op aan te merken is blijft liggen, de rest valt af. Zolang er niets op je foto is aan te merken blijft je foto dus in de selectie. Steeds kleiner wordt de selectie totdat duidelijk wordt dat je foto wel eens een kans op de prijzen zou maken.

Dan komt het er op aan of jouw plaat spannend is. En aantrekkelijk.


En dan nog...

De Hoofdprijs krijg je alleen maar als er niet toevallig een foto ligt die nóg spannender is, en als je in de smaak van de jury valt, en als niet vorig jaar ook al een foto won die op de jouwe lijkt, en als jouw foto wel helemaal binnen de normen valt zodat niemand kan gaan klagen, en als de jury vol trots jouw foto als winnaar zal willen aanprijzen. Kortom: zorg dat er op jouw foto n�ets staat dat er niet op hoort, maar zóveel dat het wel een spannende foto blijft. En realiseer je dat het toeval ook een rol speelt. En dat over smaak niet te twisten valt. En dat kunst uiteindelijk gaat over de ziel en niet over het winnen. Maar dat een prijs een heel hoge vorm van erkenning is, die alle inzet de moeite waard maakt!


Voorbeelden te over

Van fotowedstrijden worden vaak catalogi gemaakt. Daarin staan de beste foto's van de wedstrijd. En misschien vind je er ook het juryverslag. Hoewel de foto's er nooit zo goed in uitzien als in het echt kun je er toch veel van leren.

Kijk dan niet alleen naar wat er op staat, maar probeer je vooral voor te stellen wat de fotograaf heeft gedaan om die foto zo te maken. Waar stond hij? Op wat voor tijdstip? Wat voor lens en film? Heeft hij aan het onderwerp een toevoeging gedaan? Is er iets speciaals over de afwerking te ontdekken?

Ook op tentoonstellingen is veel te ontdekken. Soms worden er rondleidingen georganiseerd: extra kans om slimme vragen te stellen. Ook op cursussen en in fotoclubs zijn deskundigen te vinden die over het maken van geslaagde foto's veel nuttigs kunnen vertellen. Het is niet voor niets dat fotoclubleden vaak scoren in wedstrijden.


Geijkte plaatjes

Sommige onderwerpen worden door iedereen op foto's mooi gevonden. Ook juryleden zijn maar mensen, en soms kun je ze vangen met die standaard-onderwerpen:

Zonsondergangen, oude auto's, blote meisjes, wolkenkrabbers, woestijnduinen, lavendelvelden, carnaval in Venetië, sporters in bewogen opnamen, dode bomen in lege landschappen, bloemen en vlinders, avondlicht in steden, tempels en torens, monniken en rituele waspartijen. Ze zijn platgetreden paden.

Toch kun je maar beter van die typische foto-onderwerpen kiezen dan foto's in te sturen die eigenlijk alleen voor je eigen herinnering te gebruiken zijn.

Je eigen kind in bad, je vrienden in een kroeg, een ski�r op te grote afstand of je geliefde die de toren van Pisa probeert recht te houden, dat interesseert waarschijnlijk alleen de betrokkenen.


Manipuleren?

Door list en bedrog is wellicht een fotowedstrijd te winnen. Je zou plagiaat kunnen plegen door grootheden na te doen. Je kunt delen van foto's van anderen gebruiken. Je zou jezelf kunnen kopi�ren door met telkens dezelfde geslaagde foto aan wedstrijden mee te doen. Je kunt ensceneren wat werkelijk waar had moeten zijn. Je kunt je in de psychologie van de jury verdiepen en hypnotiserende beeldelementen invoeren. Je kunt proberen je tegenstanders uit de wedstrijd te houden. Je zou valse beloftes kunnen doen.

Maar of het er allemaal leuker en makkelijker op wordt staat te betwijfelen. En de eer van de overwinning is na vals spel natuurlijk wel héél mager. Goed fotograferen is leuker!