Prijs v.a.
€ 1.950,-
+ € 95,- p/w

Fotowedstrijd

Virale promotie Fans werven Leads verzamelen
Boost engagement Verkopen genereren Waardevolle inzichten
Leads verzamelen Unieke beelden verzamelen

Succesvol meedoen met fotowedstrijden

Als je meedoet aan een fotowedstrijd wil je natuurlijk graag winnen, of het nu gaat om de prijzen of juist de eer en erkenning. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is wel dat je foto's een winnaarskwaliteit moeten hebben. Goed fotograferen dus. Mooie composities maken. Een fraaie afbeelding tonen. De juiste sfeer uitstralen en gevoel opwekken. Technisch goed en interessant zijn. Origineel zijn, aansluiten bij het thema, krachtig van beeld zijn dus.

Maar hoe doe je dat? Misschien ben je een natuurtalent, dan heb je geluk. Voor wie dat niet is bestaat de mogelijkheid van de gelukkige foto, of anders het harde werken. De ervaring leert dat dat heel leuk is. Niet voor niets zijn veel mensen ooit op een fotocursus geweest (Zo'n 80 centra verspreid over heel Nederland bieden cursussen aan). Anderen zijn lid van een fotoclub en leren daar van hun fotovrienden hoe het werkt als je een goede fotograaf wilt worden (in de 400 fotoclubs in Nederland zijn duizenden leden actief en bereid om je alles te leren). In de fotobladen en de boeken leggen auteurs uit hoe een goede foto gemaakt wordt. Daar is veel van te leren.

Uiteindelijk gaat het er om dat je veel oefent en ervaring opbouwt, een scherp oog, en een beetje geluk hebt. Eén ding is zeker: het maakt niet uit hoe duur je camera is. Voor de geïnteresseerden en de beginners in de fotografie hebben we wat eenvoudige tips op een rijtje gezet. Voor wie een stapje verder wil gaan en succes wil boeken op fotowedstrijden volgen er ook nog wat trucs.

Succes!
En veel plezier!

Tips & Trucs

Wij hebben een aantal nuttige tips voor u verzameld waarmee u uw kansen om in de prijzen te vallen kunt verhogen.

  1. De kleine lettertjes

    Let er op dat de wedstrijdvoorwaarden opgevolgd moeten worden, en soms kleine letters bevatten.

  2. Denk lateraal

    Het thema is een uitnodiging om creatief te denken. Succes zit hem natuurlijk in spannende oplossingen.

  3. Minder is meer

    Een goede foto is meestal een helder en geordend plaatje. Niet een chaos met meer in beeld dan je hebben wilt. Misschien kun je een deel van het beeld croppen om zo een betere uitsnede te krijgen.

  4. GEEN foto maken

    Ga voordat je fotografeert een plan maken. Schrijf en schets over het thema om op ideeën te komen.

  5. Onderzoek je camera

    Verdiep je in de mogelijkheden van je camera, het boekje vertelt veel, de automatiek doet veel voor je, maar met de handbediening kun je veel creatiever aan de slag dan de ingebouwde computer kan bedenken.

  6. Dichterbij, nog ietsje, nog ietsje...

    Ga dicht naar je onderwerp toe. Op een foto moet nooit teveel staan.
    Plaats je onderwerp eens in de hoeken, en hou ook je camera eens schuin.
    Ontdek ook de mogelijkheden van het zg. selectief scherpstellen, oftewel sommige stukken mogen best onscherp blijven.

  7. Vandaag doe ik het eens zo

    Probeer eens hoe je een bijzondere, minder voor de hand liggende foto kunt maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van spiegelingen, filters, kaders, wisselende beeldhoeken etc.

  8. De nabewerking

    Ga je foto's nabewerken met photoshop, lightroom of een ander beeldbewerkingsprogramma? Speel dan eens met contrasten, een andere uitsnede en kleuren, en verander zo de sfeer en de gevoelswaarde van je foto. Breng die in overeenstemming met je onderwerp.

  9. Knip & Plak

    Het is meestal niet verboden om te manipuleren of nabewerken, controleer dit in de wedstrijdvoorwaarden. Het betere knip- en plakwerk, en het toevoegen van effecten met Photoshop of Lightroom kan leiden tot verrassende resultaten. Let op dat je hier niet in doorslaat, het kan je foto ook slechter maken.

  10. Meer is soms...meer!

    De foto wordt vaak bepaald door het moment. Het is dus belangrijk dat je de knop op het juiste moment indrukt. Gelukkig kost een foto niks meer, dus maak gerust meerdere opnames als je denkt dat het heel nauw komt. Kies van een gebeurtenis het ultieme moment: de goal van de wedstrijd, of de traan bij verlies, het kopje dat gevuld wordt of juist net omvalt, de trein die langs dendert of het strand dat er verlaten bijligt.

  11. Draai de camera eens om

    Je camera is net een soort raampje waardoor je naar de wereld kijkt, maar je kunt wel zelf kiezen of dat een dakraam, of een kelderraam is, een klein venstertje of een etalageruit. Plaats het raam op de mooiste plek! Soms is het leuk om net andersom dan de anderen te fotograferen: niet de wedstrijd maar het publiek, niet het feest maar de keuken vol schalen, niet het meisje maar haar make-up-tas, niet de auto maar het wielspoor.

  12. Het tweede gezicht

    Bedenk dat alles er anders uit kan zien als je er een andere blik op werpt. Aardige mensen kunnen ook boos zijn, mooie vliegtuigen zijn ook luchtvervuilers, bloemen zijn ook een verkoopprodukt, lekker eten is ook eerst gekocht en gekookt, de politie is ook je beste vriend, een schoorsteen is ook een architectonisch ontwerp, een opstootje is ook gewoon een straat die leeg moet, een koffiekopje is om uit te drinken maar ook een mooi rond ding.

  13. Ga aan de slag!

    Fotografeer een situatie die je aanspreekt en waar je een gedachte bij hebt. Bepaal je kader en het juiste moment. Kies een aanpak die bij jou en je onderwerp past. Maak een fraaie compositie, met een interessant verhaal, waarbij de toon de sfeer ondersteunt en de kleur het gevoel versterkt, en waarin de fototechniek iets tot stand brengt dat in de werkelijkheid nog niet bestond. Stuur die foto dan naar de juiste wedstrijd.

Je wilt de eer binnenhalen, de prijzen vergaren, de anderen verslaan, en de beste zijn.

Let wel: niet jij bepaalt wie er wint, maar de jury. Afhankelijk van de deskundigheid en de keuzes van de jury zal je wel of niet winnen. Kunst is een kwestie van gevoel en smaak, en daarvoor zijn geen maatstaven.

Slimme trucs?

Een creatieve benadering van het thema zet je direct 1-0 op voorsprong. Verrassingen doen het immers altijd goed! Je moet alleen wel aan de verwachtingen van de organisator voldoen.

De jury bij een fotowedstrijd van een Landschapsstichting wil uiteraard het landgoed in beeld zien. Wordt de landschapswedstrijd onder amateurfotografen gehouden met een kunstzinnige insteek, dan werkt een artistieke, meer fantasievolle aanpak beter. Dan kun je zelfs winnen met het landschap in een zandbak.

Zoals gerimpelde oosterlingen, woeste wildernissen en stinkende steden onze westerse aandacht altijd trekken, zo zullen onze malende molens en mooie meiden de jury's in de oost weer meer bekoren.

Een jury met daarin wethouders, marketing-directeuren en pr-managers-van-de-sponsors zal eerder geneigd zijn tot brave keuzes dan wanneer fotografen, kunstenaars en docenten mogen bepalen wie de winnaar wordt.

Als het je lukt om een inschatting te maken van het karakter van de jury kan je je kansen verhogen. Maar het kan ook zijn dat juryleden juist afwijzend worden als ze vermoeden dat je naar hun smaak toe werkt. Dat vinden ze laf.

De jurering

Stel je het proces van de jurering zó voor:

In een zaal liggen 300 foto's klaar. De juryleden lopen er langs, en proberen eerst alles weg te leggen dat niet zal scoren. Iedere foto waar niets op aan te merken is blijft liggen, de rest valt af. Zolang er niets op je foto is aan te merken blijft je foto dus in de selectie. De selectie wordt steeds kleiner totdat duidelijk wordt dat je foto wel eens een kans op de prijzen zou kunnen maken.

Dan komt het er op aan of jouw foto spannend is. En aantrekkelijk.

En dan nog...

De hoofdprijs krijg je alleen maar als er niet toevallig een foto ligt die nóg spannender is en je foto in de smaak valt van de jury. Het is ook van belang dat de vorige winnaar niet op jouw inzending lijkt en je foto binnen de normen valt zodat niemand kan gaan klagen. Kortom de jury wil vol trots jouw foto als winnaar kunnen aanprijzen. Zorg er dus voor dat op jouw foto níets staat dat er niet op hoort, maar zóveel dat het wel spannend blijft. Realiseer je dat het toeval ook een rol speelt, over smaak valt niet te twisten.

Voorbeelden te over

Van fotowedstrijden worden vaak catalogi gemaakt. Daarin staan de beste foto's van de wedstrijd. En misschien vind je er ook het juryverslag. Hoewel de foto's er nooit zo goed in uitzien als in het echt kun je er toch veel van leren.

Kijk dan niet alleen naar wat er op staat, maar probeer je vooral voor te stellen wat de fotograaf heeft gedaan om die foto zo te maken. Waar stond hij? Op wat voor tijdstip? Wat voor lens en film? Heeft hij aan het onderwerp een toevoeging gedaan? Is er iets speciaals over de afwerking te ontdekken?

Ook op tentoonstellingen is veel te ontdekken. Soms worden er rondleidingen georganiseerd: dat is een extra kans om slimme vragen te stellen. Ook op cursussen en in fotoclubs zijn deskundigen te vinden die over het maken van geslaagde foto's veel nuttigs kunnen vertellen. Het is niet voor niets dat fotoclubleden vaak scoren in wedstrijden.

Geijkte plaatjes

Sommige onderwerpen worden door iedereen op foto's mooi gevonden. Ook juryleden zijn maar mensen, en soms kun je ze vangen met die standaard-onderwerpen:

Zonsondergangen, oude auto's, blote meisjes, wolkenkrabbers, woestijnduinen, lavendelvelden, carnaval in Venetië, sporters in bewogen opnamen, dode bomen in lege landschappen, bloemen en vlinders, avondlicht in steden, tempels en torens, monniken en rituele waspartijen. Ze zijn platgetreden paden.

Toch kun je maar beter van die typische foto-onderwerpen kiezen dan foto's in te sturen die eigenlijk alleen voor je eigen herinnering te gebruiken zijn.

Je eigen kind in bad, je vrienden in een kroeg, een skiër op te grote afstand of je geliefde die de toren van Pisa probeert recht te houden, dat interesseert waarschijnlijk alleen de betrokkenen.

Manipuleren?

Met vals spelen kun je misschien een fotowedstrijd winnen. Je zou plagiaat kunnen plegen door bekende fotografen te imiteren. Je kunt (delen van) foto's van anderen gebruiken. Je zou jezelf kunnen kopiëren door met telkens dezelfde geslaagde foto aan wedstrijden mee te doen. Je kunt proberen je tegenstanders uit de wedstrijd te houden of het aantal stemmen op je eigen foto kunstmatig verhogen. De fotowedstrijden die Fotowedstrijd.info samen met MyAlbum aanbiedt beschikken over een moderatie tool, stem en deelname limieten met geo- en ip restricties etcetera. Daarnaast zitten er allerlei beveiligingen ingebouwd om vals spel te detecteren. De jury zal je dan direct diskwalificeren. Maar misschien weet je het te omzeilen.

Maar het wordt er dan natuurlijk allemaal niet leuker en makkelijker op. En de eer van de overwinning is na vals spel natuurlijk wel héél mager. Goed fotograferen is leuker!